Με 216 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 7 παρών η Βουλή αποφάσισε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες υπερψήφισαν 215, καταψήφισαν 9 και 8 δήλωσαν παρόντες.

Συνολικά ψήφισαν 242 βουλευτές.

Με πολύ σκληρά λόγια για το ΠΑΣΟΚ το οποίο πλέον δεν θεωρεί κόμμα του ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέρριψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του κάνοντας λόγο για σκευωρία, για ψεύδος και για πολική δίωξη που ντύθηκε με νομικό μανδύα.

Ο πρώην Υπουργός χαρακτήρισε διάτρητο το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, μίλησε για κραυγαλέα σκοπιμότητα και για πολιτικό σχέδιο της εκ των προτέρων ενοχοποίησής του, η οποία είναι βολική για κάποιους –όπως είπε- που παρουσίασαν μια εικονική πραγματικότητα που είναι ολότελα κάλπικη.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και πάλι στο ρόλο του ΚΥΣΕΑ της περιόδου Σημίτη και υποστήριξε ότι χωρίς τις σχετικές με την υπόθεση, αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που ήταν όλες ομόφωνες, δεν μπορούσε να προχωρήσει τίποτα. Κάλεσε μάλιστα – έστω και την ύστατη στιγμή- τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, να μιλήσουν στην Ολομέλεια και να ενημερώσουν τους βουλευτές πριν αυτοί ψηφίσουν.

«Ειλικρινά δεν νιώθω ούτε οργή, ούτε λύπη. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Γιατί δεν με παραπέμπει το κόμμα μου. Αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού.» ανέφερε καταλήγοντας ο πρώην Υπουργός.

Προανήγγειλε πάντως ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.