Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε σήμερα ότι οι φινλανδικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις για τη χρηματοδότηση ενός νέου ευρωπαϊκού δανεισμού για την Ελλάδα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να εμποδιστεί κάτι τέτοιο, όπως συνέβη την άνοιξη με τον δανεισμό της Πορτογαλίας.

Αφού θύμισε ότι για τους όρους του νέου δανεισμού της Ελλάδας “θα γίνει διαβούλευση σε όλη την ευρωζώνη”, ο κ. Κατάινεν υπογράμμισε ότι η διαδικασία “ενδιαφέρει, φυσικά, επίσης την Φινλανδία”. “Αν πρέπει να γίνει διαβούλευση με τις τράπεζες, αυτό και θα κάνουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ευρωπαϊστής συντηρητικός, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική “επιτροπή για την ευρωπαϊκή πολιτική”.

Η Επιτροπή των Βρυξελλών ανέφερε τη Δευτέρα απ την πλευρά της ότι για τους τρόπους, με τους οποίους θα γίνει ο νέος δανεισμός της Ελλάδας “θα γίνει διαβούλευση κατά τις δύο προσεχείς εβδομάδες”. Η έγκριση της Φινλανδίας στο νέο δανεισμό της Ελλάδας, που σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας εξαρτάται απ την έγκριση του κοινοβουλίου της, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές έγινε δυσκολότερη, αφότου το εθνικιστικό κόμμα “Οι Αληθινοί Φινλανδοί” στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Απριλίου, στο τέλος μιας εκστρατείας με πολύ ευρωσκεπτικισμό, συγκέντρωσε τελικά ποσοστό 19% των εγκύρων ψήφων.