Η εταιρεία Function 1 σας παρουσιάζει δέκα τρόπους συντήρησης του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή, ώστε να παρατείνετε τη ζωή του στην βέλτιστη κατάσταση.

1) Καθαρισμός από σκόνη

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε την σκόνη από το εσωτερικό του υπολογιστή σας διότι οι τρίχες και η σκόνη που συσσωρεύεται οδηγείται στους ανεμιστήρες οι οποίοι στη συνέχεια δεν λειτουργούν με την ταχύτητα που πρέπει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και του θορύβου.

2) Μην κλείνετε τον υπολογιστή σε ντουλάπια

Αφήστε να “ανασάνει” το μηχάνημα. Πολλοί τοποθετούν σε ειδικές θήκες/ντουλάπια τον υπολογιστή τους, χωρίς να προνοήσουν ότι πρέπει να βγαίνει ο αέρας από κάπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται θερμότητα η οποία επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του υπολογιστή. Μεγάλη θερμοκρασία σημαίνει περισσότερη καταπόνηση των ανεμιστήρων

3) Μην αφήνετε το πλαϊνό καπάκι ανοιχτό

Αυτό μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει με καλή ιδέα καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο υπολογιστής ψύχεται καλύτερα ή “δροσίζεται”. Η παγίδα σε αυτή τη κίνηση είναι ότι με το καπάκι ανοιχτό μαζεύεται περισσότερη σκόνη η οποία φθείρει τους ρότορες από τους ανεμιστήρες και γενικότερα προκαλεί τις βλάβες που αναφέραμε στο 1.

4) Μην τοποθετείτε τον υπολογιστή κοντά σε θερμαντικά σώματα

Οι λόγοι είναι ευνόητοι, ιδιαίτερα δε, τους χειμερινούς μήνες όπου ανάβετε καλοριφέρ. Το ίδιο ισχύει για τζάκι και οτιδήποτε άλλο εκπέμπει ζέστη (κλιματιστικό, αερόθερμο, κλπ) για την οποία ένας υπολογιστής δεν είναι σχεδιασμένος.

5) Εγκαταστήστε υδρόψυκτο σύστημα ψύξης

Αν ο υπολογιστής αναπόφευκτα βρίσκεται σε χώρο όπου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες (>35) όπως για παράδειγμα μία αποθήκη ή ένα κέντρο παραλαβής που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα ψύξης.

6) Εγκατάσταση επιπλέον (extra) ανεμιστήρων

Αν ο υπολογιστής σας, δεν έχει ή έχει μόνο 1 ανεμιστήρα εγκατεστημένο, τότε καλό είναι να εγκαταστήσετε και δεύτερο είτε στο εμπρός είτε στο πίσω μέρος. Αυτό θα βοηθήσει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και δεν θα αφήνει να αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κουτιού. Συνήθως τοποθετούμε έναν κοντά στους σκληρούς δίσκους και έναν στο πίσω μέρος

7) Έλεγχος της θερμοαγώγιμης πάστας του επεξεργαστή

Αυτός είναι ένας έλεγχος που γίνεται από εξειδικευμένο άτομο καθώς υπάρχει κίνδυνος να “κάψετε” τον επεξεργαστή, είτε με στατικό ηλεκτρισμό, είτε γιατί δεν τον κουμπώσατε σωστά μετά. Η πάστα αυτή απορροφά την θερμότητα από την επιφάνεια του επεξεργαστή και την διοχετεύει στην ψύκτρα.

8) Μην τοποθετείτε τον υπολογιστή σε μέρη που έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας

Αυτό μπορεί να βραχυκυκλώσει τον υπολογιστή και συνεπώς να τον καταστρέψει. Αν πρέπει απαραιτήτως να τοποθετηθεί υπολογιστής, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε συλλέκτες υγρασίας (silica gel: αυτά τα άσπρα μπιλάκια που συνήθως βρίσκετε στις καινούργιες ηλεκτρονικές συσκευές)

9) Κλείνετε τον υπολογιστή

Όταν δεν υπάρχει λόγος να παραμένει ανοιχτός. Αυτό θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

10) Εγκαταστήστε σύστημα αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS)

Για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων από ξαφνικές διακοπές ρεύματος , εγκαταστήστε ένα UPS στον υπολογιστή σας. Το κόστος μίας μπαταρίας τέτοιας είναι σίγουρα μικρότερο από το κόστος ενός υπολογιστή ή άλλου περιφερειακού που μπορεί να καεί αν δεν το έχετε εγκατεστημένο